Ignasi Terraza

Ignasi Terraza és un dels pianistes de jazz més destacats a l’Estat espanyol amb una gran projecció internacional. L’any 2009 va ser distingit amb el primer premi del Jacksonville International Jazz Piano Competition als Estats Units, amb una amplia discografia que abarca més de 25 referències editades al nostre país, França, Suïssa i Japó, cinc de les quals amb el seu trio. Ha acompanyat figures de la talla de Frank Wess, Lou Donaldson, Benny Goldson, John Faddis, Jesse Davis... i en el seu trio ha comptat amb músics com Bobby Durham, Jeff Hamilton, Gregory Hutchinson o Pierre Boussaguet. Actua habitualment als circuits europeus i ha actuat en gires per Amèrica, del Sud i del Nord, i a diversos països d’Àsia. El seu estil parteix de la tradició del jazz amb influències com Oscar Peterson i Ahmad Jamal, entre altres, amb el rerefons de la música clàssica europea, per a desenvolupar una veu pròpia amb un so molt personal ple de virtuosisme, en una música on destaquen la força rítmica del swing i la sensibilitat de la seva expressió.

Nascut a Barcelona el 1962, quedà cec a l’edat de 9 anys, i al poc temps descobreix el piano. La seva facilitat per a improvisar va fer que aviat se sentís atret pel jazz. Cursà els seus estudis de piano clàssic al Conservatori de Barcelona, al mateix temps que s’inicia de forma autodidacta en el jazz tocant amb l’acompanyament de discos. El 1980 començà a actuar en clubs de la seva ciutat. Paral·lelament assisteix a la Universitat Politècnica, on més tard es llicencia en Informàtica, essent la primera persona cega a l’Estat espanyol en obtenir aquesta qualificació. Durant uns anys combina el seu temps entre la dedicació professional a la informàtica i la seva creixent presència als escenaris jazzístics fins que, finalment, l’any 1991 decideix dedicar-se plenament a la música. Des d’aleshores participa en diversos grups, sigui com a membre o bé com a líder, sempre amb el segell distintiu del swing.

El seu coneixement del llenguatge jazzístic i el seu sentit del ritme i de la harmonia l‘han convertit en un acompanyant molt sol·licitat d’una àmplia varietat de figures internacionals, com Frank Wess, Lou Donaldson, Benny Golson, Phill Woods, Jesse Davis, Gene “Mighty Flea” Conners, John Faddis, Nicholas Payton, eddy Edwards, Ralph Lalama, Donald Harrison, Brad Lealy,... i els cantantsCharmin Michelle,  Ann Hampton Caloway, Labelle, Stacey Kent, Michel McCain o Randy Greer entre d’altres. Les seves formacions de trio han comptat amb baixistes com Pierre Boussaguet, Reginald Johnson, Daril Hall, Javier Colina, Caspar Lunhar, Horacio Fumero, i amb Bobby Durham, Gregory Hutchinson, Jeff Hamilton, Alvin Queen, Walter Perkins, Alex Riel i Peer Wyboris, a la bateria, entre d’altres.

Llegir Més

Són destacables dues associacions musicals de la seva carrera: amb el guitarrista nord-americà David Mitchell (1990-1993), amb qui va liderar el Mitchell-Terraza Quartet, guanyador del premi al millor grup del Festival Internacional de Getxo de 1991; i amb el vibrafonista i bateria Oriol Bordas, (1985-1988 i 1996-2000), amb les formacions Hot Swing i Four Kats i amb qui va fundar el segell de jazz Swingfònic i la Big Band Barcelona Jazz Orquestra, de la que avui seguix sent membredestacat. Des de finals dels 90 comença a sonar amb força l’Ignasi Terraza Trio, formació en la que ha destacat darrerament, i amb la que ha publicat ja cinc CDs i recorregut els principals festivals de jazz tant de l’Estat com a l’estranger, actuant a països com França,el Regne Unit, els Estats Units, Bèlgica, Suïssa, Alemania, Albània, Marroco Colombia, i ha dut a terme tres gires per Àsia que l’han portat a Xina, Filipines, Tailàndia, Corea i Taiwan. L’any 99 estrena al Teatreneu l’espectacle Jazz a les fosques, en el qual es proposa al públic l’experiència de gaudir d’un concert de jazz en la foscor total.

L’espectacle va ser un èxit i durant tres mesos actua a diari. Des d’aleshores el Trio ha repetit l’experiència en altres escenaris i complementant la proposta amb col·laboracions com la del grup de teatre Àrea Tangent el 2008 al Festival Grec de Barcelona. El 2009 guanya als Estats Units el concurs internacional Jacksonville Jazz Piano Competition davant d’un jurat compost per músics com Marcus Roberts o Dr. John, que l’avalen com a un dels músics de l’Estat amb més projecció internacional. Alguns dels seus enregistraments han estat seleccionats en recopilatoris especials com el Christmas Swings de la discogràfica americana Putumayo, o els recopilatoris Best Jazz of the Year que comercialitza la discogràfica japonesa Disk Union. Aquest darrer segell ha editat també en exclusiva pel Japó en vinil el treball ja editat en CD In a sentimental Groove. Des del 2003 combina la activitat concertística amb la seva labor docent ensenyant piano jazz a l’Escola Superior de Música de Catalunya.

El 2005 fundà juntament amb Miriam Guardiola el seu propi segell íntegrament dedicat al jazz Swit Records, que combina la labor com a segell discogràfic amb la de promoció i management musicals. En l’actualitat el segell compta ja amb 12 referències i una notable presència internacional. Terraza també ha compost música per a teatre i televisió. Alguns exemples són: el programa Una mà de contes, la pel·lícula Ull per ull, els contes sonors de COM Ràdio, i el musical El vestit de l’Emperador, que es va representar les temporades 2008 i 2009 al Teatre Nacional de Catalunya i pel que va ser nominat als premis Max al millor compositor. D’una altra banda, el 2010 la pel·lícula From Paris with love de John Travolta va incloure en la banda sonora un tema del seu disc amb els saxofonista Toni Solà Night Sounds.


PREMIS
2017: Premi Enderrock - Reconeixament als 10 anys de la discogràfica Swit Records
2016: Premi Jazzing festival-jazz de Sant Andreu
2016: Premi del 19 festival internacional de jazz de San Javier.
2012: Premi al millor disc de Jazz de la revista Jaç pel treball Live at The Living Room, Bangkok.
2009: Primer premi del Concurs Jacksonville International Jazz Piano Competition dels EEUU.
2007: Premi al millor disc de Jazz del 2007 de la revista Jaç pel treball The Black Key.
2006: Premi al millor disc de Jazz del 2006 de la revista Jaç pel treball In a Sentimental Groove.
2006: Premi Altaveu pel disc In a Sentimental Groove, per haver portat al jazz una identitat pròpia, fresca i mediterrània.
2005: Premi a la millor actuació del festival de Soto del Real (Madrid).
1998: Premi de la Universidad Complutense de Madrid a la carrera artística.
1996: Premi al Millor disc de jazz de l’any de Radio4, pel treball Miaow!
1991: 1r premi del Festival Internacional de Getxo al Millor grup.

DISCOGRAFIA

En total ha publicat més d’una trentena de discos en diferents formacions.

En piano sol:
Ignasi Terraza: Sol-IT (2012 Swit Records)

En formació de Trio
Ignasi Terraza trio – imaginant Mirò (2014, Swit Records)
Ignasi Terraza Trio: Live at the Living Room, Bangkok (2011, Swit Records)
Ignasi Terraza Trio: In a Sentimental Groove (2005, Swit Records - Kyoto Records)
Ignasi Terraza Trio: It´s coming (2004, TCB Montreux Jazz Label Suïssa)
Ignasi Terraza Trio: Jazz a les fosques (1999, Swingfònic / Swit Records)
Ignasi Terraza Trio: Let me tell you something (1999, Swingfònic/Swit Records)

Amb solista més Trio

Susana Sheiman & Ignasi Terraza Trio: Swing appeal (2011, Swit Records)
The Imposible Dream quartet: Live! (2010, Sergent Major), França
Josep Maria Farràs & Ignasi Terraza Trio: Plaça Vella (2009, Swit Records)
Nicola Sabato Quartet: Line with a Groove (2008, Djazz Records), França
Ramon Fossati, Toni Solà & Ignasi Terraza Trio: The Black Key (2007, Swing Alley)
Randy Greer & Ignasi Terraza Trio, Christmas Swings in Barcelona (2003, K Industria)
Toni Solà & Ignasi Terraza Trio: Night Sounds (2000, Swingfònic / Swit Records)
Four Kats: Miaow! (1994, K Industria; Swit Records 2011)
Mitchell-Terraza Quartet feat. Ralph Lalama & Jim Leff: Shell Blues (1992, Fresh Sound-New Talent)
Mitchell-Terraza Quartet, Festival Getxo (1991, Hilargi Records)

Grans formacions

Barcelona Jazz Orquestra featuring John Fadis: Dizzy’s business (2014 Temps Record)
Cor Vivaldi & Ignasi Terraza trio: El 25 de desembre swing, swing swing (2012 Swit Records)
Barcelona Jazz Orquestra: My man Benny (2011, Temps Record)
Barcelona Jazz Orquestra: Once upon a time (2010, Temps Record)
Barcelona Jazz Orquestra: September in the Rain (1999, Swingfònic /Swit Records)
Barcelona Hot Seven: Barcelona Hot Seven & Carme Cuesta (1992, Taller de Músics)
Barcelona Hot Seven, En la montaña mágica (1991, Taller de Músics)

Altres formacions

J. Chamorro – presenta Magalí Dadcira (2014, Temps Record)
Andrea Motis & J. Chamorro featuring scot Hamilton – Live at Jamboree (2013, Swit Records)
Coan Chamorro – presenta Eva Fernández (2013, Temps Record)
Andrea Motis & Joan Chamorro grup: Feeling good (2012, Temps Record)
Chamorro Terraza & Friends: J. Chamorro presenta Andrea Motis (2010, Temps Record)
Oriol Romaní & Ignasi Terraza, Confessin’ (2004, Discmedi)

Col·laboracions en alguns temes a:

Andrea Motis i Joan Chamorro grup: Disc de la Marató de TV3 2011
Lua Català: Dansa quàntica (2006, Picap)
Big Mama: En el nom de tots (2005, Discmedi)
Dani Alonso: Streets of New Orleans (2004)
Randy Greer: The Romance of Jazz (1994)
Jam Session a la Cova del Drac, (1987)

Biografía en Japonés:

1980年初舞台以来、イグナシ・テラサ(1962年、バルセロナ生まれ)は バルセロナジャズシーンで重要な役割を務めてきた。 彼独自のリズミカルな演奏スタイルは、伴奏者としてバルセロナで最も高い評価を受けており、これまで、フランク・ウエス、ジェシー・デイビィス、ジン“マイティフリー”コナー,テディ・エドワーズ、ラルフ・ララマ、ルー・ドナルドソン、ブラッド・レアリー、ドナルド・ハリソンをはじめとするアメリカのジャズ奏者、歌手ではシャーミン・ミッシェル、ランディ・グリーア、ミシェル・マケイン、ラヴェル、ディー・ダニエルズ、アン・ハンプトン・キァラウェイ、ステイシー・ケントらのスペイン公演の伴奏を手がけている。 同時に彼は、バルセロナジャズオーケストラの創立以来、重要なメンバーの一人である。 しかし、彼の活動の拠点は彼の組むトリオである。レギュラーメンバーには、ベースのピエール・ブサグット、ダリル・ホール、オラチオ・フメロ、そしてドラムに、グレゴリー・ハッチンソン、ボビー・ダラム、ジェフ・ハミルトン、アルビィン・クイーン、ホルヘ・ロッシー、レオン・パーカー、ジャンピエール・デラードを迎えている。 オスカー・ピーターソン、ウィントン・ケリー、アハマド・ジャマルの影響を受けつつ、クラッシックジャズの伝統に根ざすテラサは、15枚以上のCDの録音に参加している。 そのうち4枚、Let me tell you something(1999)、Jazz a les fosques闇の中のジャズ (1999)、It’s coming(2004)、In a sentimental Groove(2005)-Jac(スペインジャズ誌)の企画する2006年ジャズディスコ最優秀賞を受賞)― は、彼の率いるトリオによるもの。     テラサは、この10年スペイン同様、スイス、ポルトガル、フランスのフェスティバル、クラブでも積極的な活動を行なっている。その中で特に注目したいのが、Jazz Aux Ramparts Festival(バヨンヌ), Jazz in Marciac Festival、 Montreux Jazz Festival、 Jazz a Ramatuelleであろうか。 2006年、イグナシ・テラサ・トリオは、中国、フィリピィンにて、初のアジアツアーを行なう。
Copyright Switrecords C\Mallorca 326(Barcelona) 08037 619 31 65 53, All Rights Reserved

Web design and implementation by Marc Tula - tulaguardiolamarc@gmail.com